La Meuse

Tekenen is voor mij letterlijk onderweg-zijn. Lijnen die, net als de rivier de Maas, zorgen voor onverwachte wendingen, perspectief, emoties en diepgang. Tekeningen die als het voorbij stromende water van de rivier, getuigen van een onontkoombaar verlangen naar intensiteit en verhalen over een onherroepelijk en onomkeerbaar afscheid.
Een lijn, beginnend als stip op het grote nog onbeschreven blad papier, waarvan ik nooit weet waar en wanneer zij eindigt. Messcherpe waarnemingen die nooit hun bestemming bereiken. Tekenen met het verlangen om bij de kijker diezelfde onontkoombare drang op te roepen, deze lijn te volgen.
Ik beweeg mij vrij tussen landen en doelen. Woonde in Amsterdam, nu voor een werkperiode in Venray, wil altijd weer terug naar Berlijn. Maar eenmaal daar ook weer retour naar de oevers, van de Maas waar het allemaal ooit begon. Naar het wassende water. Niet om het water te vereeuwigen, maar omdat het inspireert voor een nieuwe tocht.

Kijken naar het werk van Maria Es is als staren naar het voorbij stromende water van de rivier de Maas. Raadselachtig als het fenomeen water.
Niet bedoeld om te doorgronden maar om al starende het ongrijpbare en onontkoombare gewaar te worden: wijzelf.

Maria Es werd in 1949 geboren in Itteren, een kleine boerengemeenschap in de uiterwaarden van de Maas, in het zuiden van Nederland, op de grens met België.
Het wonen op de scheidslijn tussen twee landen en de talrijke overstromingen van de Maas, zijn van grote invloed geweest op haar ontwikkeling als kunstenaar.
Beeldend verhaalt zij op een ongewone manier over de tijd die wij met onszelf en elkaar doorbrengen in de tijd tussen het geboren worden en het moment waarop wij deze wereld weer verlaten.
De rivier de Maas is haar grote inspiratiebron.
Gedreven door een verlangen om net als de rivier buiten haar oevers te treden, ging Maria Es op zoek naar een nieuw ‘overstromingsgebied’. Berlijn werd uiteindelijk haar tweede thuis.