Mann heiratet Staubsauger 2006

ONYVA galerie Maastricht 2006

Mann heiratet Staubsauger 2006 
-de boosaardigheid der dingen-

De boosaardigheid der dingen speelt alleen dan een rol wanneer men probeert te zijn als alle anderen.

Het project bestaat uit:
Installatie in de middeleeuwse gewelvenkelder van Galerie ONYVA te Maastricht
Huwelijksaankondiging in Dagblad De Limburger

Installatie:
Miele stofzuiger aangekleed met organza-stof en lipstick / VanGils herenkostuum
Keramische figuren / tule / plastic / vlinders / windmachine
Pentekeningen – 9 stuks onder glas / teksten in polyester met rijstkorrels
Huwelijksaankondiging in Dagblad De Limburger
Receptieboek & felicitatiekaarten

Tekst: Identität der Gegenstände, per letter uitvergroot tot A4 formaat, aangebracht op de vloer van de kelder

Muziek: Ave Maria Concert Collection. ‘Miserere mei’, A. Allegri

Mann heiratet Staubsauger Maria Es onderzoekt hoe de moderne mens zich verhoudt tot ‘DINGEN’ (Gegenstände). Sinds het industriële tijdperk zijn voor praktisch elke handeling machines en apparaten ontwikkeld. De moderne mens beschikt over een rijk arsenaal aan apparatuur en machines die hem het leven aangenamer en overzichtelijker dienen te maken; op zijn minst meer tijd moeten verschaffen. Het is dan ook niet vreemd dat de mens een afhankelijkheid en een ‘gehecht-zijn-aan’ voor apparaten en machines heeft ontwikkeld. ‘DINGEN’ die de mens in het dagelijkse leven is gaan ervaren als ‘onmisbare metgezel’. Dit ‘gehecht-zijn-aan’ gaat gepaard met serieuze gevoelens en gevoelswaarden die aan het Ding worden toegekend. Door op zoek te gaan naar de identiteit van de DINGEN, verbreedt Maria Es met deze installatie de Planet Gender discussie. Hoe groot is de rol en/of gevoelswaarde die wij voorwerpen toedichten, wat vertegenwoordigen zij, welke (vervangende) gevoelswaarde hebben zij? Verrijken zij ons gevoelsleven of is het juist een verarming? Voor elke handeling kennen wij tegenwoordig wel een Ding of apparaat.

Installatie in de gewelvenkelder van Galerie ONYVA De Miele stofzuiger(vrouw =‘MIELeMA) van Maria Es -inmiddels 20 jaar stofzuigerdienst in haar eigen huishouding, trouwt tijdens de installatie ‘Mann heiratet Staubsauger’ met een VanGils trouwkostuum (= man). Er verschijnt een huwelijksaankondiging in het plaatselijke dagblad De Limburger. Een uitnodiging om de receptie van het bruidspaar MieleMa & VanGils te bezoeken. Deze vindt plaats in de gewelvenkelder van Galerie ONYVA in Maastricht. Het huwelijk wordt gesloten onder begeleiding van de muziek ‘Miserere mei’ van A. Allegri. Tijdens de receptie is men in de gelegenheid felicitaties voor het bruidspaar in het Gastenboek te schrijven. Ook kaarten zijn welkom.

Door te kiezen voor een huwelijk tussen man en stofzuiger zet zij tegelijkertijd de man-vrouw verhoudingen op scherp. Eerder deed zij dat met een installatie getitelt “De Omkering van het Paradijs”, die veel reacties opriep. Hetzelfde valt te verwachten van “Die Identität der Gegenstände”. Wie tussen 7 mei en 19 juni een bezoek brengt aan Galerie ONYVA en de keldertrap afdaalt, mag rekenen op een vervreemdende en spraakmakende ervaring. Want deze installatie daagt je uit tot het geven van je mening, tot het voeren van discussie; zet je op zijn minst aan het denken.

Tekst Jan-Bart Broertjes 2006